Over ALPEXPLORE

ALPEXPLORE is in het leven geroepen om mensen de pracht en kracht van de natuur in de bergen te laten beleven, op een duurzame wijze en in de meest veilige omstandigheden. Daarmee willen we twee doelen te bereiken: een inspirerende ervaring aanbieden aan de wandelaars én het behoud van de natuur promoten!

Als oprichter van ALPEXPLORE wil ik graag mensen enthousiasmeren, wil ik luisteren naar wat bezoekers belangrijk vinden, en wil ik samenwerken met andere organisaties en gidsen uit de streek. Als leidende bergwandelgids van ALPEXPLORE begeleid ik groepen in het Nederlands (moedertaal), Engels, Duits of Frans.

Ten slotte nog wat achtergrondinfo over mezelf. In 2021 hebben mijn echtgenote en ik beslist om ons te vestigen in de Franse Alpen om er een nieuw leven te beginnen. We hebben die stap gezet om dichter bij de natuur en onze dromen te leven. De eerste fase van mijn opleiding tot bergwandelgids is afgerond (bij de Franse Ecole Nationale des Sports en Montagne). Onder het motto ‘een leven lang leren’ beschouw ik elke wandeling met een groep als interessant en leerrijk! In 2023 mocht ik al heel wat groepen meenemen op 'bergervaring', en dat was zonder twijfel ook voor mij een geweldige ervaring.

Stefan Pype    

Reacties na onze bergervaringen

 

Wandelen in de bergen met Stefan is leren vertrouwen op jezelf en anderen. Het is de ideale combinatie tussen vertragen en je grenzen verleggen, tussen leiding mogen nemen en volgen. Zelf je eigen weg mogen ontdekken op een berg, van de paadjes afwijken, een bergkam op klauteren, de tijd nemen om aan bloemen te ruiken en bergmarmotten te observeren. Stefan verbind jong en oud met elkaar, op een heerlijk natuurlijke manier.
Groetjes Katrijn

 
Tot de dag op voorhand twijfelde ik om mee te gaan op bergtocht maar ik ben Froya en een kampeergenoot heel dankbaar dat ze me finaal over de streep getrokken hebben. Je neemt routes die je op eigen houtje niet zou kunnen bewandelen, leert veel bij over de bloemenpracht, kan met wat geluk marmotten en gemzen spotten en  sowieso genieten van adembenemende uitzichten en weidse perspectieven. Als het even niet gaat, wordt een pauze ingelast zodat echt iedereen meekan, als iemand zich door hoogtevrees wat onzeker voelt over een smal pad aflopend pad, dan wordt een andere route genomen. 
Het was een hele poos geleden dat ik nog een lange wandeling maakte (en al helemaal in de bergen), ik had nagelnieuwe wandelschoenen (niet ingelopen, behalve tijdens het inpakken van de valies) en toen de gids bij de start het punt aanwees dat onze eerste halte zou zijn en vervolgens onze bestemming, zakte de moed even in die nieuwe wandelschoenen, maar dat bleek totaal niet nodig. Ik heb er 100% van genoten en zonder blaren en neervallen de eindstreep gehaald! 
Griet

 

De tocht met Stefan was zonder overdrijven de beste dag van mijn hele zomer.
Sinds de geboorte van ons dochtertje (toen 3) had ik het sporten helemaal laten liggen en na een serieus rugletsel twee maanden voor de tocht was er al nog weinig over van mijn conditie. Ik begon dus met een heel klein hartje aan de tocht. 
Al na een uur zat ik enorm tegen mijn grenzen te vechten. Stefan kwam rustig bij mij lopen en gaf me op de meest opbouwende manier tips. Kleine stapjes, nog trager, nee nog trager stappen. Bij de volgende stop was ik als laatste daar, maar nog zo vol energie. Ik heb de hele, lange dag kunnen volgen, kunnen kijken, volop kunnen genieten en prachtige ontdekkingen mogen doen. Telkens met de zachte goedkeuring, of minzame bijsturing van Stefan. Met mijn ouders ben ik jaren gaan stappen in het hooggebergte, later alleen, nog later met mijn gezin, maar die dag heb ik zo veel beter leren wandelen!
De manier waarop hij ons kon laten genieten van de bergen, van wat die echt kunnen zijn, was prachtig. Die tocht was zijn gewicht echt in goud waard. 
Yannick